over het EPC NR
Meer dan een Cijfer
De dualiteit van het EPC als zowel een beoordelingsinstrument als een bron van deskundig advies, maakt het een onmisbaar hulpmiddel voor eigenaren en beheerders van niet-residentiële gebouwen die streven naar duurzaamheid. Het is niet alleen een middel om de huidige staat van een gebouw te beoordelen, maar ook een springplank naar een groenere, energiezuinigere toekomst.
Het EPC NR bevat 2 onderdelen
Energiescore
Maatstaf voor de energie-efficiëntie van de gebouwschil en bijhorende installatie
De energiescore in het EPC NR is een absoluut getal dat de energieprestatie van een gebouw aangeeft. Deze score maakt het mogelijk om de energie-efficiëntie van verschillende gebouwen objectief met elkaar te vergelijken. Het is een score die rekening houdt met diverse factoren zoals de kwaliteit van de isolatie, de efficiëntie van het verwarmings- en koelsysteem, en de algehele energieprestaties van het gebouw.
Energielabel
Aandeel hernieuwbare energie in het totale gebouwverbruik
Het energielabel van het EPC NR wordt bepaald op basis van het aandeel hernieuwbare energie. Dit aandeel is de verhouding tussen lokaal opgewekte en gebruikte hernieuwbare energie en het totale energieverbruik van het gebouw. Het energielabel varieert van A (100% hernieuwbare energie, koolstofneutraal) tot G (geen meetbare hernieuwbare energie).
Vlaanderen
Tijdlijn
In overeenstemming met de Vlaamse regelgeving is het EPC NR verplicht voor alle niet-residentiële gebouwen, ongeacht verkoop of verhuur. De verplichting wordt stelselmatig verstrengd:
Tegen 1 januari 2025 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte gelijk aan of groter dan 1000 m² over een EPC NR beschikken, ongeacht overdracht of verhuur.
Tegen 1 januari 2026 moet elke grote niet-residentiële gebouweenheid met een bruikbare vloeroppervlakte kleiner dan 1000 m² over een EPC NR beschikken.
Tegen 2030 moet elke gebouweenheid minimaal over een label ‘E’ beschikken wat overeenstemt met een aandeel hernieuwbaar energieverbruik van minimaal 5%.
energielabel
Zelfvoorzienend
Het energieaandeel is bijzonder interessant en waardevol, voornamelijk omdat het gebaseerd is op metingen van het werkelijke energieverbruik van een gebouw. Hierdoor weerspiegelt het de werkelijke energieprestaties van een gebouw in de praktijk, in plaats van enkel theoretische of geschatte waarden. Dit biedt een realistischer beeld van hoe het gebouw functioneert in termen van energieverbruik.
Tegen 2050 zou ieder niet residentieel pand zelfvoorzienend moeten zijn. Dit wil zeggen dat 100% van de energiebehoefte van de gebouweenheid voorzien wordt door groene energie opgewekt op de site. Geen idee hoe je hier aan moet beginnen?
VEKA
Energiedeskundige type D
Orzo is erkend door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap sinds 2022.
Erkenningsnummer: EP20135
Prijzen
De prijs voor een EPC NR is afhankelijk van de bruikbare vloeroppervlakte en de aanwezige technische installaties van het gebouw.
Voor een prijs op maat van je onderneming en gebouw, raden we je aan om contact op te nemen. Bezorg ons het adres van het pand met een korte beschrijving van de technische installaties (HVAC) en dan ontvang je een offerte op maat binnen 2 werkdagen.
Datagedreven Energieadvies
CONtact
Energie-efficiëntie gestuurd door Data. Onze expertise ligt in het omzetten van gegevens in duurzame energieoplossingen. Met nauwkeurige monitoring en geavanceerde analyse ontsluiten wij de weg naar significante energiebesparingen. Bij ORZO is uw energietransitie gegrond in concrete data, niet in veronderstellingen.
Kies voor datagedreven inzichten en kies voor meetbare vooruitgang. Orzo staat klaar om u te ondersteunen bij elke stap richting een groenere en kostenefficiëntere toekomst.
Neem contact op voor meer info of een vrijblijvende offerte.